Home
Despre noi
Produse
Galerie foto
Contact
Str. Sulfinei Nr. 17
Bl. ADEC, parter, Iasi

Tel: 40-232-231556
Gsm: 40- 744-510244
Email: office@africaart.roPrin realizarea acestui site dorim sa facem cunoscuta publicului larg, consumator de frumos, o parte din cultura si civilizatia Africii Negre .

Delimitata de catre istorici ca fiind teritoriul sud-Saharian, Africa Neagra - unde traiesc nu numai negri ci si alte rase ca: bosimani, hotentoti, pigmei, malgasi, somalezi, etc, este in ultimul timp denumita mai mult ca Africa Centrala.

Exponatele sunt importate din R.D.Congo si provin din 4 state ale Africii Centrale: R.D.Congo, R.Congo, R.Gabon si Camerun. Sunt prelucrate manufacturier utilizand tehnici traditionale transmise din generatie in generatie. Aceste exponate reprezinta expresia artistului african materializata in lemn, piatra, bronz, cupru, piele, os, rafie.

Realizate cu o deosebita migala, statuetele in lemn reprezinta schematizat sau foarte realist omul in cele mai multe cazuri el fiind in centrul creatiei artistului. Artistul african foloseste diverse esente de lemn: abanos(negru sau gri), padouk(corail), acaju african , kambala, sembe-sembe, sapelli , onoume etc.

Atunci cand statuetele sunt schematizate, numai capetele sunt mari si tratate in detaliu, torsul, bratele, picioarele sunt aproape neglijate. Pentru omul african sunt importante pieptanatura , tatuajele, armele, costumele, podoabele; lucruri care pentru un european nu au nici o importanta. Dar, nu numai omul este reprezentate artistic in lemn ci si animalele junglei sau savanei africane: elefanti, lei, maimute , girafe etc. Statuetele sunt de diverse marimi , de la cativa cm pana 1-2m , singulare sau grupuri

Un rol important in creatia africana o are masca.Ea joaca un rol important in cultul mortilor. Persoana purtataoare de masca se transforma in insusi mortul pe care il reprezinta si preia puterile supranaturale ale acestuia. Mastile se folosesc la ceremonii de inmormantare , de razboi , dansuri si diverse ritualuri magice sau terapeutice. Mastile sunt insotite de diverse costume menite sa intregeasca imaginea pe care o doreste preotul. Expresia mastii difera in functie de destinatia ei , cele mai frecvent utilizate sentimente fiind acelea de groaza , uimire , cruzime.
Minereul de culoare verde inchis cu nuante pana la albastru, numit malahit este prelucrat cu migala si atentie, transformat din forma bruta in adevarate obiecte de arta , prin slefuire. Mai intai, artistul da minereului forma grosiera a obiectului pe care doreste a-l realiza apoi, prin slefuire atenta si anevoioasa ajunge la forma finala , lucioasa si expresiva.

Obiectele din malahit reprezinta animale, casete de diverse marimi si forme, scrumiere , piramide, obiecte de décor, bijuterii. O parte din ele pot fi combinate cu metal, care le pune in valoare frumusetea

Exponatele pot decora intr-un mod deosebit de placut si original atat interiorul locuintelor dumneavoastra cat si orice birou somptuos .